2014. augusztus 23., szombat

Retroturné #1 - Lois Lowry: Az emlékek őre

Miért: Nosztalgia.

Tartalom: Sokatoknak ismerősen csenghet Lois Lowry - Az emlékek őre című könyv. Magyarországon először 2001-ben jelent meg Tóth Tamás Boldizsár fordításában az Animus kiadónál. Az évek során számos fiatal és felnőtt szívébe lopta be magát a mű és idén szeptember 11-én a hazai mozikban is bemutatják a könyvből készült készült filmet.

Ennek örömére a hazai forgalmazóval, a Big Bang Médiával közösen játékra invitálunk titeket és lehetőségetek nyílik megnyerni a 10 db páros jegy egyikét.

A játék mellett minden állomáson különböző értékeléseket, érdekességeket, extrákat olvashatsz a könyvről és a filmről.
A tizenkét éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát… (Animus)

Vélemény: Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon újra kell-e olvasnom ezt a könyvet, avagy sem, ha korrekt beszámolót akarok írni róla, és idővel arra kellett rájönnöm, hogy semmi szükségem rá. Mivel ez volt életem egyik legmeghatározóbb könyve, a mai napig tisztán emlékszem a cselekményére, és minden ehhez hasonlóra, sőt, továbbmegyek: már-már szó szerint tudnék belőle idézni. Így aztán csak néha belelapoztam a könyvbe, és ez is bőven elegendő volt ahhoz, hogy felidézzen bennem minden olyan részletet, amire érdemes emlékezni, és a későbbiek folyamán magammal vinni.
Véleményem szerint ez a könyv a disztópiák egyik legjobbja. És nem feltétlen azért, mert jóval azelőtt jelent meg, hogy ez a műfaj divattá vált volna az ifjúsági könyvek terén, hanem azért is, amiről szól. Itt is megvan az elméletileg tökéletesen megkomponált világ és társadalom, ami talán nem is annyira tökéletes. Az, ahogyan ezt Jonas felfedezi, majd megérti, egy remekül ábrázolt folyamat. 
Tízéves lehettem talán, amikor kölcsönkaptam ezt a könyvet, és emlékszem azonnal magával ragadott. Gyerekfejjel, bár furcsának tartottam a könyv által vázolt tökéletesnek tetsző - valójában teljes mértékben leszabályozott - világot, ahol tényleg mindennek megvan a maga helye, és ideje. Igazából nem nagyon jöttem rá, hogy akkor miért találtam annyira szimpatikusnak ezt a valójában borzalmas világot - erre mindjárt kitérek -, de talán azért, mert kisgyermekként az ember még ahhoz van szokva, hogy követi a szülői utasításokat, és itt is valami ilyesmiről van szó. Csak épp nem a szülők dirigálnak ebben a helyzetben, hanem az úgynevezett bölcsek, akik az élet minden területén lekorlátozzák a lakosokat. Olyannyira, hogy a gyerekeknek gyakorlatilag nincsen születésnapjuk, a következő életévüket ezeken a bizonyos ceremóniákon töltik be.
Engem azonban még csak nem is ez a vonás döbbentett meg a legjobban, hanem az, hogy milyen "foglalkozásokat" adnak feladatul egy-egy gyereknek. Vannak például olyan, akiknek csak annyi lesz a feladatuk egész életükben gyermekeket fognak szülni. Ez a fajta precizitás egy idő után igen nyomasztóvá válik egyébként.
A történet, mint talán ezekből a leírásokból is látszik, igen komplex történettel van dolgunk, ami azonban nem csak gyerekfejjel gondolkodtatja el az embert, hanem akár felnőtt korában is. Több komoly kérdést is feszeget Lowry regénye, olyanokat is, amiken tizenéves korában még nem biztos, hogy elgondolkodtatja az embert, de később, ha eszébe jut, akkor egészen biztosan. Mindezt remek stílussal is teszi, ami könnyen érthető, mégsem gyerekes, vagy lealacsonyító.
Véleményem szerint Jonas és az Őrző karaktere igazán szerethető, ám a többiekről a belelapozás után se alakult ki komolyabb véleményem. Talán azért alakulhatott ez így, mert másokat nem ismerünk meg olyan alapossággal, mint a két főszereplőnket, akiket a közös feladat egy olyan mély köteléket alakít ki kettejük között, mintha csak egy nagyapa és az unokája beszélgetéseit követnénk nyomon, ez pedig egy nagyon jó érzéssel tölti el az embert olvasás közben - főleg, ha megadatott neki az a szerencse, hogy sok időt tölthetett a nagyszüleivel -. Többet nem is nagyon szeretnék mondani erről a regényről, ugyanis úgy gondolom, hogy olvasás közben tudja igazán elvarázsolni az embert, nem pedig akkor, ha csak egy összegző véleményt fut át vele kapcsolatban.
Egy bármely korosztály számára ajánlható könyv, ami minden olvasója számára izgalmas és érdekes kikapcsolódást nyújthat.

Kedvenc karakter(ek): Jonas
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 20/10

Alapok: 

Nyelv: magyar
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadta: Animus Kiadó
Év: 2001
Oldalszám: 238
Sorozat: The Giver (#1)



Résztvevő blogok listája: 

08.23. - CBooks
08.28. - Könyvgalaxis
09.03. - Zakkant olvas
09.05. - Roni olvas
09.07. - Insane Life

Nyereményjáték: 


A Big Bang Media felajánlásával lehetőségetek van a 10 db páros jegy egyikét megnyerni a premier előtti vetítésre.

Ehhez mit kell tennetek? A Rafflecopterben lájkolni a Facebook profilokat és helyesen válaszolni a kérdésekre. Minél több kérdésre válaszolsz, annál nagyobb esélyed lesz a nyereményre. Ehhez persze segítségetekre lesznek a különböző állomások is.

A premier előtti vetítés szeptember 10-én a budapesti Lurdy moziban lesz 19 órakkor.

(Nyerteseket szeptember 8-án, délelőtt értesítjük ki. Ha a nyertes 30 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolnunk. Kérlek figyeljetek oda, hogy a helyes email mail címetek legyen feltüntetve a Rafflecopterben!)


Kérdések:
1. Milyen színt lát meg először Jonas?

2. Ki játssza a filmben Jonas szerepét?

3. Mi a trailer alapján a szabad akarat következménye?

4. A filmben mi szabadítja meg az embereket érzelmeiktől?

5. Sorolj föl legalább három magyarul is megjelent művet az írónőtől.

6. A trailerben milyen emlékképeket lát Jonas? (Sorolj fel legalább kettőt.)

7. A könyvben mennyi idős Jonas?

8. Mi fogott meg a trailerben, esetleg mi tetszett a könyvben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése