2014. október 11., szombat

Blogturné #25 - Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Miért: Szeretem a történelmi témájú regényeket.

Bevezető: Igazi különlegességet jelentetett meg szeptember 18-án a Scolar Kiadó, melyben az első világháború Amerikáját ismerhetjük meg jobban. A Fekete madarak árnyékában az 1918-as spanyol-nátha idején játszódik, főszereplője egy különleges névvel megáldott lány. A 16 éves Mary Shelley Black akarva akaratlanul belekerül egy spirituális közegbe, ahol hátborzongató dolgok kezdenek történni. Fura szellemalakok jelennek meg az előhívott fotókon, és a lánynak úgy tűnik mindehhez sok köze van.

A misztikus és sprituális félelmektől terhes levegőben egy szerelem is kibontakozik, ám a tömegeket elpusztító nátha járvány és a háború kilátástalansága sok aggódásra ad okot. Mary Shelley megpróbál rájönni mit akar a szellemalak tőle, és mi zajlik a háttérben. A Scolar Kiadótól most megnyerheted ezt a különleges hangulatú regényt, csak követned kell a fekete madarakat. Készülj a misztikumra és vedd elő a spirituális látásodat. Szükséged lesz rá!
 
Tartalom: 1918-ban a világ az apokalipszis felé száguld. Félelem és zűrzavar uralkodik, ráadásul a világháború árnyékában halálos járvány tombol. A 16 éves Mary Shelley Black gyötrődve figyeli, ahogy a kétségbeesett gyászolók összesereglenek a spiritiszta szeánszokon és a szellemfényképészeknél. Mary Shelley maga soha nem hitt a szellemekben. A kilátástalanság percei azonban arra kényszerítik, hogy átgondolja addigi felfogását az életről és a halálról; első szerelme ugyanis – aki a fronton halt meg – szellemalakban tér vissza hozzá…(Scolar)

Vélemény: Ha valaki szereti a történelmi témákkal foglalkozó regényeket - különös tekintettel az első világháborúra -, akkor feltétlenül esélyt kell adnia ennek a könyvnek. ugyanis Véleményem szerint egy remek korképet ad, függetlenül attól, hogy mint azt a fülszövegben is olvashattátok Winters beleépített egy misztikus szálat Stephen Embers kapcsán. Ám, ha ezt kihúzzuk, akkor könnyedén bepillantást nyerhetünk a spanyolnáthától sújtott Egyesült Államokban élő emberek mindennapjaiba, aminek, természetesen részét képezte a spiritualitás is.Ez, ha belegondolunk, nem meglepő. Egy súlyos járvány folyamatosan tizedeli a lakosságot, szinte elképesztő gyorsasággal... Nem is csoda, hogy sokan a spiritualitásban találják meg a vigaszt egy olyan korban, amikor mindenki gézmaszkokon keresztül látja a világot, és naponta szembesül, nem csak a betegség, de a háború borzalmaival egyaránt. Ráadásul, abban a hitben élve, hogy a hagymafélék segíthetek a spanyolnátha megelőzésében, mindenki állandó jelleggel hagymalevest eszik, fokhagymából készült rágót rág - ez szerintem finoman szólva is undorító lehetett -, és az elvesztett szerettei után sír, ami persze nem is csoda. Sok szempontból Mary Shelley sem kivétel ebből a szempontból, bár ő eleinte igencsak szkeptikusan áll nem csak a szellemfotózáshoz, hanem egyáltalán a túlvilág létezéséhez is. Számomra éppen ezért volt érdekes, ahogyan próbálja megérteni a szellemfotózás mibenlétét, és annak valóságalapját, vagy az átverés mikéntjének módját. Noha távolról sem egy gyerekeknek való könyvről beszélünk - többször is érzékletes leírásokkal találkozhatunk az utcákat borító hullahegyekkel kapcsolatban... Belegondolva, kész csoda, hogy más járvány nem ütötte fel a fejét San Diegoban, ahol a történet játszódik. De, ami a lényeg: találhatunk néhány fényképet is a könyvben, amik korabeli szellemfotókat mutatnak be. Némelyik megdöbbentően igazinak tűnik, mígnem az ember utána nem olvas, hogy miként is készítették ezeket a fényképeket a szemfüles, magukat spiritiszta fényképésznek nevező csalók, akik drága pénzeket akasztottak le a gyászoló tömegekről. Julius Emberst, Stephen bátyját például ezért utáltam meg már a regény kezdetekor. Egyszerűen az első pillanattól kezdve lerítt róla, hogy nem más, mint egy aljas csaló - bár tény, arról nem szól a fáma, hogy volt-e egyáltalán olyan szellemfotós, aki nem hamisított képeket készített, hogy ez vajon lehetséges lehetett-e 1918-ban, azt mindenki döntse el maga, vagy kutasson utána, ha a lehetőségei engedik, szerintem ez egy kimondottan érdekes téma, amiben érdemes lenne egyszer elmerülni -.
Mary Shelley és az őt befogadó nagynénje, Eva története is képes lekötni az olvasót, de szerintem a háborúval és a járvánnyal kapcsolatos részek tagadhatatlanul a legérdekesebbek, mert képese hozzánk közel hozni egy régen letűnt korszakot. Gondolatok bele, idén már száz éve, hogy kitört az I. világháború. Kétségtelen, hogy Stephen felbukkanása, tehát a regény már-már fantasy szála az, ami felpörgeti az eseményeket, de ettől függetlenül én azt mondom, nem az a legerősebb része. A karakterei kétségkívül emberiek, mégis a borzalmak azok, amire felkapjuk a fejünket, ha ezt a könyvet olvassuk. Megterhelő olvasmány, a szó jó értelmében, ami képes új gondolatokat ébreszteni bennünk, ha engedünk a varázsának. Jóllehet, Cat Winters többi könyvéhez még nem volt szerencsém, a Fekete madarak árnyékában után én bátran ajánlom őket mindenkinek. Szinte biztos vagyok benne, hogy megéri a regényeit kézbe venni, mert már ez az egy is felejthetetlen élményt nyújt. Még akkor is, ha a kritikámban nem sok mindent tudtam spoiler nélkül kiemelni...

Kedvenc karakter(ek): Mary Shelley Black
Gyűlölt karakterek: Julius Embers
Pont: 10/10


Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Simonyi Ágnes
Kiadta: Scolar Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 304
Sorozat: -



Résztvevő blogok listája: 

10.01. Zakkant olvas
10.03. Deszy Könyvajánlója
10.06. Always Love a Wild Book
10.09. Könyvszeretet
10.11. CBooks
10 13. Dreamworld
10.15. Nem harap a... blog

Nyereményjáték:  


A regényben visszatérő motívumként szerepelnek az anagrammák. Mary Shelley Black szerelme, Stephen ezek segítségével vezeti el a lányt egy csomaghoz. Az anagramma egyfajta szójáték, amit a megadott betűk összes felhasználásával új és értelmes szavak rakhatók ki.

A te feladatod az lesz, hogy az állomásokon található anagrammák segítségével egy a könyvhöz kapcsolódó kifejezést tegyél ki. Ha helyesen rendezed a betűket megnyerheted a  Scolar Kiadó által felajánlott  3 db Fekete madarak árnyékában című könyvet. Nézz a szavak mögé és hajrá!

Ne feledd! A Kiadó csak magyarországi címre postázza a nyereménykönyvet. 72 órán belül, ha nyertél a Blogturné csapata felveszi veled a kapcsolatot, ha nem válaszolsz a nyereményértesítő mailre, új nyertest sorsolunk.
 
A mai anagramma: hatnapos lány (gondoljatok a könyv egyik központi témájára)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése