2016. március 17., csütörtök

Blogturné #147 - Melissa de la Cruz: Az Elveszettek Szigete

Miért: Blogturné.

Tartalom:  Húsz évvel a történet kezdete előtt a gonosz lelkeket száműzték Auradon királyságából, és az Elveszettek szigetére kerültek. Egy energiapajzs veszi körül ezt a barátságtalan helyet, hogy ne tudjanak elmenekülni sem ők, sem utódaik: így esett fogságba a szigeten Demóna és lánya, Mal; a gonosz királynő és Evie; Jafar és fia, Jay, Szörnyella de Frász és Carlos.
Megfosztva varázserejüktől, elvágva a külvilágtól, teljesen elfeledve élik életüket. De a Tiltott Erőd mélyén ott rejtegetik a Sárkányszemet: a kulcsot, ami a valódi sötétséghez vezet, és amivel elmenekülhetnek a szigetről. Csak a legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb találhatja meg… Vajon ki lesz az? (Kolibri) 


Vélemény: Azt hiszem, én vagyok az egyetlen, aki nem tartozik a nagy Disney-rajongók közé a BTK-tagok közül. Nem azt mondom, hogy nem ülök le hébe-hóba megnézni egy-egy mesét - mivel az unokanővérem gyerekei még kicsik, erre mondhatni szinte hetente van lehetőségem -, de ettől még nem tartom magamat meserajongónak. Ettől függetlenül az Elveszettek Szigetének alapötlete nagyon érdekesnek tűnt, ezért se bánom, hogy végül úgy alakult, hogy részt vehetek ebben a turnéban.
Ugyan a filmhez és az animációs sorozathoz sem volt szerencsém, a regény így is le tudott kötni. Nincs szükség komoly előismeretre, vagy ilyesmi, hiszen olyan meséket emleget fel az írónő, amikről alighanem mindenki hallott életében legalább egy alkalommal.
Szerintem kifejezetten szórakoztató volt látni, hogy miben tér el egymástól az új nemzedékbe tartozó utód, és a régit megszemélyesítő szülő. Nem lepődnék meg rajta, ha valaki így is azt mondaná, hogy az egyik a másik kicsinyített mása, de azért vannak eltérések, és ettől lesznek egészen érdekesek karakterek. Számomra az egyik legpozitívabb csalódás Belle és a Szörnyeteg fia, Ben volt. Ő nem egy tipikus herceg, még ha annak is tűnik, hiszen még nem kiforrott a jelleme, a megjelenését leszámítva nincs benne igazán semmi, ami egy leendő uralkodóra emlékeztetne, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a problémamegoldás, mint olyan, nem feltétlen az erőssége. Minden tőle telhetőt megtesz, de ez nem feltétlen garantálja számára a sikert.
Valami hasonló igaz a többi utódra is szerintem, akik a Szigeten raboskodva igyekeznek megfelelni a szülők elvárásainak, de közben vannak saját gondolataik is, amint viszont az idősebb generáció mintha folyamatosan megpróbálna elnyomni. Valahogy a szereplők kapcsolatai is ennek mentén változnak. Lehet, hogy a szülők szerint folyamatosan rivalizálniuk kellene egymással, na meg arra törekedni, hogy ártsanak a másiknak, mégis kialakulnak már-már barátinak nevezhető kötelékek közöttük. Evie és Carlos kapcsolata például nagyon-nagyon tetszett, de ne gondoljátok, hogy romantikus kapcsolat lenne köztük, hasonló a helyzet Jay és Mal esetében is. 
Az iskola, ahol természetesen azt tanulják, hogyan kell rossznak és önzőnek lenni, engem kísértetiesen emlékeztetett a Jók és Rosszak Iskolájának Végességes kastélyára, de ez percig sem volt zavaró, hiszen a két történet sokban hasonlít egymásra, csak de la Cruz könyve a Disney-világból építkezik, míg a JRI saját magát mutatja meg.
Egy apró negatívumként tudnám felhozni talán azt, hogy a könyvnek nagyon erős a bemelegítés jellege, mintha az írónő épp csak megpendítené számunkra, hogy miről is van szó, felhívná a figyelmünket a Sziget és az Auradon közötti különbségekre, bemutatná a világot, hogy aztán majd a folytatásokban ezt szépen ki tudja bontani. Nem rossz ötlet egyébként, bár mivel ez érezhetően inkább a fiatalabb olvasóközönségnek szól, lehet, hogy ezzel a lassú tempóval kevésbé tudja megfogni őket. 
Nem bántam meg, hogy elolvastam, szerintem meg fogja találni a saját közönségét, de nem lennék rajta meglepve, ha ez inkább a tizenéves korosztálynál lenne komoly befutó, mert a könyvnek van egy érezhető, komolyabb hangvétele egy átlagos Disney-történethez képest. 


Kedvenc karakter(ek): Mal, Carlos, Evie, Ben
Gyűlölt karakter(ek): Morgó
Pont: 10/8

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Nagy Ambrus
Kiadta: Kolibri kiadó
Év: 2016
Oldalszám: 346
Sorozat: Descendants (#1)


Résztvevő blogok listája:

03/07 Deszy könyvajánlója

03/09 Always Love a Wild Book

03/11 Dreamworld

03/13 Kelly & Lupi olvas

03/15 MFKata gondolatai

03/17 CBooks

03/19 Media Addict

Nyereményjáték:

A Blogturné Klub bloggerei szinte egytől egyik nagy Disney mese és -zene rajongók, így mostani játékunk során kedvenc meséink dalbetétei lesz a főszerep. Ám a gonosz hősőkről sem feledkezünk meg!

Feladatok:

  1. Minden állomáson találtok egy betűjellel ellátott dalszöveg részletet. Találjátok ki, hogy melyik főgonosz énekli, majd a nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába. Fontos, hogy ne a dal vagy mese címét, hanem a karakter nevét küldjétek el!

  2. A blogokon a dalszövegek mellett találtok még egy számjellel ellátott dalt is. Ezeket a dalokat össze kell párosítanotok az adott mesében fellelhető főgonoszokkal. Itt egy betű és számjel párt várunk tőletek. Fontos, hogy mindegyik dalt és főgonoszt megtaláljátok a turnék állomásain. (Pl. ha X blogon S) Gonosz Királynő dalszövege szerepelt, és Y blogon Hófehérke dalolt a videóban, akkor nektek azt kell beírni, hogy S9)

  3. A párosítást ne kapkodjátok el, mert akár egy picike turpisságba is belefuthattok.

  4. Összesen 7 db főgonoszt és 7 db párosítást kell elküldenetek Ha ez megvan, esélyetek nyílik megnyerni a könyv egyik példányát.

  5. Extra pontért megírhatjátok kedvenc Disney mesétek címét.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



G) dalszöveg
“Már kölyökként négy tucat tojást nyeltem
Hogy így legyen nagy minden tagom
Most naponta öt tucat tojást iszom
És most így vagyok csupa izom.”


7) dal



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése