2016. december 11., vasárnap

Blogturné #216 - Reneé Carlino: Te édes

Miért: Könnyed kikapcsolódásra vágytam. 

Tartalom: Mia Kelly elit egyetemen végzett diplomás, klasszikus képzésben részesült zongorista, egy gyakorlatias gondolkozású anya és egy különc apa lánya. A diploma megszerzése után nem találja a helyét. Azon őrlődik, hogy üzleti végzettségével kezdjen-e valamit, vagy a zenében mélyedjen el, amit szenvedélyesen szeret.
Amikor édesapja váratlanul meghal, úgy határoz, hogy amíg ki nem találja, mihez kezdjen a saját életével, addig az apjáét folytatja. Ann Arbort New York Cityre cseréli, és átveszi apja kávézójának vezetését. A népszerű találkozóhely törzsközönségét fel nem fedezett helyi zenészek, művészek alkotják. Mia eddig távol tartotta magát az izgalmas és kiszámíthatatlan művészléttől, de a váratlan találkozás Will-lel, az édes, helyes, elragadó gitárossal, bepillantást enged neki ebbe a világba. Amikor a srác a barátja, majd a lakótársa lesz, Mia minden tőle telhetőt elkövet, hogy elnyomja a lelkében dúló szenvedélyt, amit iránta és a zene iránt érez, de apja öröksége lassanként megnyitja a szívét. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Az elején nagyon megijedtem, hogy ez nem az én könyvem lesz, ugyanis a fülszöveggel ellentétben, legelőször egy teljesen más történetbe nyerhetünk bepillantást. Lauren, egy harmincas évei elején járó írónőről tudunk meg pár dolgot, akivel a főszereplőnk, Mia, a reptéren találkozik. Majd alig néhány oldal elteltével, Carlino vált, és a továbbiakban már a huszonéves lány kalandjait követhetjük figyelemmel, akit én egyébként, meglepő módon, azonnal a szívembe zártam. 
Annyira pozitív kisugárzása van a karakterének, hogy egyszerűen élmény olvasni a sorokat. Még akkor is, ha egyébként nagyon sablonosan indul az egész. Ennek ellenére árad belőle valami természetes, ártatlan báj, ami miatt egyáltalán nem tudok rá haragudni. Régen használtam már ezt a szót, de ez a lány egész egyszerűen cuki. Kedves, édes, és nem az idegesítő, nyáladzós módon, ami számomra csak még szimpatikusabbá tette. S teszem hozzá, hogy ezt annak ellenére sikerült elérnie, hogy egy viszonylag sznob háttérrel rendelkező lányról van szó, aki mindig is eminens éltanuló volt, elit iskolába jár, stb. Azért ez szép teljesítmény.
Ez a pozitivitás egyébként az egész történetet áthatja, és ettől igazi élmény olvasni. Képes felderíteni az olvasót, és elfeledtetni vele a saját problémáit, mert jó látni, ahogy a dolgok alakulnak ebben a könyvben. Nincs benne nincs varázslat, ennek ellenére, mégis varázslatos ereje van a maga egyszerűségével és tisztaságával. 
Mia a repülőúton ismerkedik meg a vele nagyjából egykorú Will-el, aki a mai NA-trendeknek megfelelően, zenész, és tetovált. Ti nem unjátok már egyébként, hogy szinte minden második New-Adult könyvben ott lóg a gitár a pasi vállán, és lényegében ezzel hódítja meg a lányok szívét?  Bár Will szerencsére ezen a téren kicsit kilóg a sorból, mert inkább a tetkóihoz egyáltalán nem illő stílusa az, amivel például az én szívembe belopta magát. Nem az a fajta, aki rá akarna mászni a választott lányra, nem tarolja le Mia-t azonnal, hanem voltaképpen megvárja, amíg a lakótársa készen áll rá, hogy megnyissa neki a szívét. Számomra ez rendkívül szimpatikussá tette. Nem mondom, van, amikor az a bizonyos "ajtóstul-ront-a-házba"-mentalitás jól működik, de Carlino regényébe ez egészen egyszerűen nem illett volna bele. Ez a kimértség sokkal jobb, sokkal kellemesebb.
A romantika nincs erőltetve, bár azért arra lehet számítani, hogy olykor elmegy a mézes-mázas irányba, itt engem például mégsem irritált, pedig erre azért harapok. Ezért is kellemes meglepetés számomra Carlino regénye, mert olyan dolgokat képes "eladni" nekem, ami általában nincsen ínyemre. Talán meglepő lehet, hogy nem emelem ki külön az erotikát, de ennél a könyvnél nem látom értelmét. Persze, van benne, mert ez szinte elkerülhetetlen, hiszen nem ártatlan szüzekről szól a könyv, de inkább azért nem látom értelmét, hogy annyira hangsúlyozzam, mert nem ez kötött le leginkább, hanem sokkal inkább Will és Mia párbeszédei, vagy épp az, ahogyan a környezetükkel érintkeznek.
Egyébként meglepően humoros is a könyv, de ez sem a durva, alpári fajta - amivel egyébként nem szokott bajom lenni, lévén, én magam is sok embertől megkaptam már, hogy igencsak fekete, és kimondottan morbid humorom van -, hanem inkább amolyan kellemes, üdítő jellegű, megmosolyogtató, de azért nem késztet hangos, artikulálatlan röhögésre. Tökéletesen kikapcsolja az embert, én egy nyaralásra elcipelt olvasnivalóként tudom elképzelni a leginkább. Tulajdonképpen az élet szeretetéről szól az egész. Örülök, hogy elolvastam, mert sokat merítettem belőle. :)

Kedvenc karakter(ek): Mia, Will
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/-

Alapok:

Nyelv. magyar
Fordította: Margittai
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2016
Oldalszám: 336
Sorozat: Sweet Thing (#1)


Résztvevő blogok listája:

12.11. CBooks
12.13. Deszy könyvajánlója
12.15. Sorok között
12.17. Könyvvilág blog

Nyereményjáték: 


A könyvben nagyon fontos szerepe van a zenének. Ezért a nyereményjákunkon a gitároké lesz a főszerep. Méghozzá egy igen híres gitárfajta nevének a betűit kevertük össze, és a turné 5 állomásán, valamint a Blogturné Klub honlapján is a bejegyzésben találtok majd egy-egy betűt. Ezeket kell majd helyes sorrendbe tennetek és meg is lesz a megfejtés.

3 példányt sorsolunk ki a könyvből a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásávaé a játék végén azok között, akik a helyes megfejtést beírják a Rafflecopter doboz megfelelő részére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése