2014. szeptember 26., péntek

Blogturné #21 - Rainbow Rowell: Eleanor és Park

Miért: Már régóta szerettem volna megismerkedni az írónő könyveivel.

Bevezető: A Scolar Kiadó jelenteti meg október 9-én Rainbow Rowell: Eleanor és Park című könyvét, mely a külföldi debütálása óta eltelt másfél év alatt számos díjat besöpört, többek között első lett a Goodreads 2013-as szavazásán a Young Adult Fiction kategóriában, ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésén is. Fiatalok százezreinek lett a kedvence ez a történet, melyet most 12 állomáson keresztül mutatunk be a blogturné keretein belül. Érdemes követni a turnét, a játék könnyű lesz, megnyerhetitek a Scolar Kiadó által felajánlott  három nyereménykönyv egyikét!

Tartalom: Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd. Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját. Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus De nem tudja kiverni a fejéből. Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják. (Scolar)

Vélemény: Noha ritkán szoktam ilyesmivel kezdeni a kritikámat, hadd szögezzek le valamit: ez a könyv pontosan abba a kategóriába tartozik, amit még véletlenül nem szabad a borítója alapján megítélni. Nem látványos, figyelemfelkeltő, ám mégis nagyszerű, mivel tökéletesen kifejezi a történetet egyszerűségét, hétköznapiságát, és ez egyáltalán nem jelent problémát. Alighanem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, a rengeteg paranormális, misztikus témájú YA-regény között kész felüdülést jelenthet egy olyan regény, ami mellőzi az efféle jelzőket... Nos, ez esetben az Eleanor és Park tökéletes választás.
Azt hiszem, így szeptember végén nyugodtan kijelenthetem, hogy számomra Rainbow Rowell könyve alighanem az év legjobb real-life témájú regénye. Annyira imádtam, hogy ezt nem is tudom szavakba önteni. Kezdjük talán ott, hogy Rainbow remekül tud atmoszférát teremteni. Mivel a történet az 1980-as évek környékén játszódik, ezért már-már nosztalgikus érzés kerítheti hatalmába az embert, függetlenül attól, hogy élt-e már akkoriban, hiszen a walkman-ről és képregényekről még az én korosztályomnak is vannak emlékei. Remek utalások is vannak erre a korszakra, ugyanis Park barátai például előszeretettel utalnak a fiú félvér mivoltára - hiszen az édesanyja az ázsiai országból származik -, továbbá nem ritka a néger és ehhez hasonló szavak, amiket ma már ugyan nem illendő használni, ám akkoriban ez teljesen normálisnak számított. 
Annyira szép a romantikus szál, hogy azt el sem tudom mondani, komolyan tartok tőle, hogy csak szuperlatívuszokban tudok majd írni róla. Rowell a lehető legapróbb rezdülésekből építi fel Eleanor és  kapcsolatát, amiért - annak ellenére, hogy nem rejt különösebb csavarokat - megéri izgulni.
Véleményem szerint már csak azért is érdekes lehet ez a könyv szinte bárki számára, mert rengeteg pop kulturális utalás van benne. Kezdve a Watchmentől az X-menen át a Star Warsig mindent megemlítenek legalább egyszer, és ezek a képregények, filmek, egy egész generációt definiáltak a maguk korában, és a hatásuk még ma is érezhető. Ja, és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy manapság egyre népszerűbbé válik az úgynevezett kocka-kultúra, aminek komoly részét képezik a fent említett fandomok. Az pedig külön érdekessé teheti a történetet, hogy ezek a dolgok játsszák a legnagyobb szerepet abban, hogy Eleanor és Park kapcsolata elmélyül. 
Apropó, Eleanor: végre egy olyan főhősnő, aki nem nádszálkarcsú, tökéletes alakú bombanő. Azt ugyan sohasem tudjuk meg biztosra, hogy vajon Eleanor tényleg kövér - esetleg molett lehet-e -, mert ezt az írónő nem írja le egyértelműen, de nem is számít. Mindenki olyannak képzeli el a vörös hajú lányt, amilyennek szeretné. 
Mindemellett a két fiatal családi háttere külön-külön is érdekes. Két teljesen eltérő világ találkozik általuk, és az ütközés egyszerre csodálatos és elborzasztó. Engem jó érzéssel töltött el, hogy láttam, amint a rengeteg különbség ellenére is képesek közel kerülni egymáshoz, és egy rendkívül mély kapcsolatot kialakítani. Egyszerűen imádni valóak együtt.
Ami még külön kiemelendő szerintem ezzel a történettel kapcsolatban, az a vége. Annyira meglepő, tasliszerű befejezése van, hogy emlékszem, sokáig nem jutottam szóhoz, miután letettem, csak az járt a fejemben, hogy Ennyi? Most komolyan? Elképesztően mély benyomást tesz az olvasóra, aki szinte kaparja a falat, hogy folytatást, folytatást! Nos, mindenkit megnyugtathatok: Rowell azt tervezi, hogy folytatja majd a fiatalok történetét, én pedig alig várom, hogy ez megvalósuljon. Már most biztosra veszem, hogy az is mély nyomot hagy majd mindenkiben, aki csak a kezébe veszi. 


Kedvenc karakter(ek): Eleanor, Park
Gyűlölt karakter(ek): Eleanor anyja és nevelőapja
Pont: 20/10

Alapok:

Nyelv: magyar                                 
Fordította: Simonyi Ágnes
Kiadta: Scolar Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 320
Sorozat: -

Résztvevő blogok listája:

09.25  Kelly és Lupi olvas
09.26  CBooks
09.27  Angelika blogja
09.28  Bibliotheca Fummie
09.29  Könyvszeretet
09.30  MFKata gondolatai
10.01  Deszy könyvajánlója
10.02  Always Love a Wild Book
10.03  Nem harap a...
10.04  Media Addict
10.05  Zakkant olvas
10.06  Dreamworld
 



Nyereményjáték: 

A regényben sokat szerepel az X-MEN képregény, a nyereményjátékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson a játék leírása alatt/mellett találtok egy-egy szereplőt. Fel kell ismernetek a kép alapján a karaktert és beírnotok a  Rafflecopter doboz megfelelő  sorába. Magyar és angol neveket is elfogadunk.  Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A sorsolás után e-mailt kapnak a nyertesek, akiknek 72 órájuk van emailben válaszolni, ennek hiányában új nyertest sorsolunk.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nekem nem töltenek be a képek. :c

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      nekem betöltenek, szóval egyelőre nem tudom, mi lehet a probléma. :S

      Törlés